Milyen típusú matchát válasszak?

Milyen típusú matchát válasszak?

A matcha világa rendkívül gazdag, és a különféle típusok közötti választás sokszor kihívást jelenthet, különösen azok számára, akik nagyobb mennyiségben, például kávézók, éttermek vagy bistrók részére keresik a legjobb minőségű teát. Ebben az útmutatóban segítünk eligazodni a matcha fajták között, kiemelve a vegyszermentes matcha előnyeit és azt, hogy miért érdemes a legmagasabb minőséget választani.

Miért a matcha?

A matcha, különleges termesztési és feldolgozási módszereinek köszönhetően, olyan antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, melyek jótékony hatással vannak az egészségre és az energiaszintre. Azonban nem minden matcha azonos minőségű, és fontos odafigyelni arra, hogy milyen típusú, minőségű matchát vásárolunk.

Leegyszerűsítve a matcha minőségét négy fő kategóriára oszthatjuk:

  1. Ceremoniális minőségű matcha:
    Ez a legmagasabb minőségű matcha, amelyet tradicionálisan tea szertartásokhoz használnak. Általában fiatal tealevelekből készül, amelyek édesebb, lágyabb ízvilágot és vibráló, élénkzöld színt adnak. Ízében kiegyensúlyozott, alacsonyabb keserűséggel, amit közvetlen fogyasztásra szánnak vízzel keverve.
  2. Prémium minőségű matcha:
    Ez az átmeneti kategória, amely már megfelelő minőséget képvisel ahhoz, hogy önálló italként is élvezhető legyen, ugyanakkor sokszor italok, turmixok, vagy desszertek alapanyagaként is használják. Ízében lágyabb a kulináris típusnál, de nem éri el a ceremoniális minőségű tea kifinomultságát.
  3. Kulináris minőségű matcha:
    Ez a legelterjedtebb típus sütéshez, főzéshez és italok készítéséhez, mivel gazdaságosabb és íze markánsabb. A kulináris matcha idősebb levelekből készül, íze erősebb és kissé kesernyésebb, színe pedig tompább zöld. Ideális édességek, fagylaltok, latték és különféle konyhai felhasználásokhoz, ahol a matcha íze dominálhat.
  4. Ipari minőségű matcha:
    Alacsonyabb antioxidáns és tápanyagtartalmú levelekből készül. Általában nem is matchának, hanem zöld tea pornak nevezik.

Bármelyik matcha minőségi kategóriát is választod, a legfontosabb szempont az organikus termesztés. Ha egy matcha nem organikus, az azt jelenti, hogy a termesztéséhez vegyszereket, például műtrágyákat, növényvédő szereket és más vegyi anyagokat használtak. Ezen szerek célja, hogy fokozzák a növény növekedését vagy épp, hogy megóvják a kártevőktől, azonban nem lehet elmenni amellett, hogy emiatt egészségügyi kockázatokat is rejtenek magukban. 

A vegyszermentes matcha nemcsak egészségesebb választás, hanem egyben fenntarthatóbb is

Mit kínál a MatchaWave? A legjobb típusú, vagyis a ceremoniális minőségű matchát, amely ráadásul 100 %-ban vegyszermentes is. Nemcsak a finomabb és tisztább ízvilágról van szó, hanem a fenntartható mezőgazdaságról, és az egészségünk megőrzéséről is. 

Vissza a blogba